Bu Blogda Ara

18 Ekim 2012 Perşembe

30 AĞUSTOS 1924 DUMLUPINAR NUTKU


Dumlupınar Nutku
30 Ağustos 1924
bbc302fd6cae010b6f6a77bc52f85d25 Dumlupınar Nutku | 30 Ağustos 1924 ataturkun hayati ve hakkinda yazilanlar
Tutsak olmak istemeyen bir Ulusu; esareti altında tutmayı başarabilecek kadar güçlü zorbalar,artık dünya üzerinde kalmayacaktır. Türk Ulusu burada kazandığı zaferle,gösterdiği direniş ve irade ile bu gerçeği tarihin sinesine çelik kalemle yazmış bulunuyor…Türk Yurdunu ele geçirmek fikrini, TÜRK‘ü tutsak etme sefilliğini kitlesel amaç haline getirenlerin,hak ettikleri son dan kurtulamadıklarını burada gözlerimizle gördük..Bir Devleti ele geçirmek, o Devlette yaşayanlara egemen olmak için yeterli değildir.
Bir Ulusun ruhu ele geçirilmedikce, bir Ulusun yaşama isteği gevşeyip kırılmadıkca,o ulusa boyunduruk vurulamaz. Yüzyılların yarattığı ulusal inanca, güçlü ve sürekli ulusal dayanışa hiç bir güç karşı duramaz..
Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Savaşı ve bu onurlu savaşımızın son parçası 30 Ağustos; çok parlak zaferlerle dolu, Türk Tarihinin en önemli dönüm noktalarından biridir. Burada kazanılan ZAFER kadar kati sonuçlu,sadece bizim tarihimize değil, dünya tarihine yeni bir yön vermede bu kadar etkili bir MEYDAN SAVAŞI HATIRLAMIYORUM. Açıktır ki, YENİ TÜRK DEVLETİ’NİN,GENÇ CUMURİYETİNİN temeli burada sağlamlaştırıldı; ölümsüz yaşamı burada taçlandırıldı.
BU ALANDA AKAN TÜRK KANLARI,BU SEMALARDA UÇUŞAN ŞEHİT RUHLARI,DEVLETİMİZİN,CUMHURİYETİMİZİN ÖLÜMSÜZ KORUYUCULARIDIR.BURADA TEMELİNİ ATTIĞIMIZ ANIT,TÜRK YURDUNA GÖZ DİKENLERE,TÜRK’ÜN 30 AĞUSTOS GÜNÜNDEKİ ATEŞİNİ,SÜNGÜSÜNÜ,HÜCUMUNU,GÜÇ VE KARARLILIĞINDAKİ KESİNLİĞİ VE KESKİNLİĞİ HATIRLATACAKTIR.

ULUSAL EGEMENLİK ÖYLE BİR IŞIKTIR Kİ,ONUN KARŞISINDA ZİNCİRLER ERİR,TAHTLAR TAÇLAR YANAR,YOK OLUR.ULUSLARIN TUTSAKLIĞI ÜZERİNE OTURTULMUŞ DEVLETLER.HER YERDE ER GEÇ YIKILACAKLARDIR.

Avrupa’nın ortasından, Doğu’nun öbür ucundaki binlerce yıllık Devletlere bakacak olursak, Osmanlı İmparatorluğu’nun kaderini daha iyi anlarız. Yüzyıllardanberi Türkiye’yi yönetenler,çok şeyler düşünmüşler,ancak bir tek şeyi düşünmemişlerdir. TÜRK YURDUNUN,TÜRK ULUSUNUN uğradığı zararları. Bundan sonra ancak bir tek davranışla yola gideceğiz. TÜRKİYE’DE TÜRK’TEN BAŞKA BİR ŞEY DÜŞÜNMEMEK. Bunca acılara katlanıp yıkımlara uğradıktan sonra, TÜRK artık öğrenmiştir ki, bu yurdu yeniden kurmak ve orada mutlu ve özgür yaşayabilmek için İSTİKLALİ hiç elden bırakmamak ve evlatlarını CUMHURİYET BAYRAĞI altında, örgütlü ve bilinçli bulundurmak şarttır. Refah ve huzura ancak bu davranışla ulaşabiliriz.
ULUSUMUZDAKİ GÜÇLÜ KARAKTER,SARSILMAZ İNANÇ,ATEŞLİ MİLLİYETÇİLİK; iktisadi gelişmeyle gerktiği gibi güçlendirilmelidir. İkdisaten zayıf bir bünye,yoksulluktan,sefaletten kurtulamaz. Bu gün, insanca yaşamanın koşulları bütün kesinliğiyle ortaya çıkmıştır. Bu şartlara aykırı davranışlar,artık doğruluk,iyilik ve inanç ilkeleri sayılamaz. GERÇEK BELİRDİMİ, YALAN ORTADAN KALKAR.
AKILA AYKIRI ŞEYLER KAFALARDAN ÇIKMALIDIR. Her türlü yükselme ve gelişmeye istekli ulusumuzun sosyal devrim adımlarını kesmek, küçültmek isteyenler ve engeller ortadan kaldırılmalıdır.
SON SÖZLERİMİ,YALNIZCA ÜLKEMİZİN GENÇLERİNE YÖNELTMEK İSTİYORUM… GENÇLER ; GELECEĞE GÜVENİMİZİ GÜÇLENDİREN VE SÜRDÜREN SİZLERSİNİZ.SİZ ALMAKTA OLDUĞUNUZ EĞİTİMLE, BİLGİYLE, İNSANLIKTAKİ ÜSTÜN NİTELİKLERİN, VATAN SEVGİSİNİN, FİKİR HÜRRİYETİNİN EN KIYMETLİ ÖRNEĞİ OLACAKSINIZ.

EY YÜKSELEN YENİ NESİL ! GELECEK SİZİNDİR. CUMHURİYETİ BİZ KURDUK, ONU YÜKSELTECEK VE YAŞATACAK SİZSİNİZ… 

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

30 ağustos 1924

(Derleyen;Gülsev Eyüboğlu İrhan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder